Carmen Schabracq
Iemand, Niemand, en Honderdduizend
Iemand, Niemand, en Honderdduizend
1 september t/m 15 oktober 2023
Studio Seine presenteert de solotentoonstelling ‘Iemand, Niemand en Honderdduizend’ met werk van van de Amsterdamse kunstenares Carmen Schabracq. De tentoonstelling, waarvoor het gelijknamige boek van de Italiaanse schrijver Luigi Pirandello centraal staat, opent na de zomerstop op 1 september en loopt tot en met 15 oktober 2023. Op vrijdag 1 september vindt de feestelijke opening van de tentoonstelling plaats tussen 16:00 – 18:00 uur.
Iemand, Niemand en Honderdduizend
De solotentoonstelling ‘Iemand, Niemand en Honderdduizend’ met werk van Carmen Schabracq is geïnspireerd door het gelijknamige boek van de Italiaanse schrijver Luigi Pirandello en toont een selectie van haar zelfportretten. In het boek komt het hoofdpersonage er achter dat hij vele gezichten heeft door de ogen van de ander, dat hij nooit zichzelf kan zien zoals anderen hem zien en dat één iemand dus bestaat uit honderdduizend versies van zichzelf. De zelfportretten zijn ook verschillende versies van Carmen Schabracq, ze ziet het geschilderde portret als een vorm van masker, wat een terugkerend thema is binnen haar werk. Ze verhoudt zich met de zelfportretten tot de verschillende rollen die zij vervult en die samen haar identiteit vormen: een jonge vrouw, een maker, een moeder, maar ook die van vrouwelijk kunstenaar. Zo verwijst ze binnen haar zelfportretten naar mannelijke kunstenaars zoals Pablo Picasso, James Ensor en Vincent van Gogh, ze bevraagt de rol van de muze en neemt haar plek als kunstenaar in. Zij zag zichzelf stil in de spiegel, op een foto, schilderde haar gezichten als maskers die de toeschouwer aankijken en bevragen wie zij zelf zijn.
Over Schabracq
Carmen Schabracq werkt in verschillende media, ze maakt schilderijen, sculpturale installaties, maskers en performances waarin de theatraliteit van het leven een belangrijke rol speelt. Ze verzamelt verhalen uit verschillende mythen, tradities, haar eigen ervaringen en gebruikt deze om collage-achtige visuele narratieven te creëren. Het masker is een terugkerend object en thema in haar werk, dat ze gebruikt om de complexiteit van de menselijke identiteit te onderzoeken. Een masker is een hulpmiddel binnen een ritueel of performance, om ‘de ander’ te worden en daar speelt ze op verschillende manieren mee. Haar werk is ook een vorm van escapisme met de personages die ze plaatst in ruimtes van kleur. Een manier om even uit deze wereld te ontsnappen en jezelf in een andere te wanen, vol kleur, speelsheid en humor, om met de realiteit van leven en dood om te gaan.
Carmen Schabracq is geboren in Amsterdam (1988), waar ze nu woont en werkt. In 2012 behaalde ze haar BA in beeldende kunst aan de Gerrit Rietveld Academie, na een jaar schilderkunst te hebben gestudeerd aan de Academia de Belle Arti in Rome. In 2015 behaalde ze haar MA in theater kostuum ontwerp aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, met een onderzoek en serie werk dat ze ‘naakte maskers’ noemde. In 2017-2018 ontving zij de Nieuwe Makers subsidie van het Fonds Podium Kunsten, waar ze twee in situ performances mee maakte, geproduceerd door Theater Productiehuis Zeelandia.
Eind 2019 verbleef Carmen twee maanden in een artist in residency in Mexico waar ze onderzoek deed naar de lokale maskers en naar de omgang met de dood. In het najaar 2020 werkte ze een maand in het AiR gast atelier van het Vincent van Gogh huis in Zundert, waar ze door het schilderen naar levend model onderzocht of het portret een vorm van masker kan zijn die de innerlijke staat laat zien.