Gallery Viewer: Het atelier van Sofie van Thiel

Gallery Viewer – De veelzijdige wereld van papier: Art on Paper Amsterdam

6 mei 2024

Wouter van den Eijkel

Voor Gallery Viewer schreef Wouter van den Eijkel een interview over Sofie van Thiel welke Gallery Viewer publiceerde op 6 mei 2024. 

Our Shared Breath is de eerste solotentoonstelling Sofie van Thiel. In haar abstracte werk vol kleur en beweging vertaalt ze ervaringen en gevoelens naar het doek. Daarvoor vertrekt ze vanuit beelden die haar te binnen schieten net voordat ze in slaapt valt, nét voor het onderbewustzijn. Die beelden zijn heel abstract; een gekrioel van kleur, textuur en compositie.

Zodra de eerste verf op het doek zit laat het ze het beeld los en wordt iedere handeling een reactie op de vorige. “Schilderen is een soort dialoog gevoerd tussen mij en het materiaal, intuïtief inspelend op hoe compositie, kleur en textuur op elkaar reageren. Beweging is hierbij belangrijk, omdat het de voertaal is van de dialoog maar ook omdat het vluchtig is.”

De titel van de tentoonstelling ontleende ze aan een boek van de Amerikaanse schrijver-wetenschapper Robin Wall Kimmerer waarin onder andere het concept wederkerigheid centraal staat. Van Thiel omschrijft het als een manier van leven waarbij je geeft en neemt, en zo de balans behoudt. “Het mooiste compliment voor mij is dat mensen de energie ontvangen die ik in mijn werken stop. Ik beschouw verwondering als een van de essenties van het mens-zijn.”

Our Shared Breath van Sofie van Thiel is nog tot en met 26 mei te zien bij Galerie Seine in Rotterdam. Komende week (9 tm 12 mei) toont Galerie Seine werk van Van Thiel op Art on Paper Amsterdam.

Het volledige artikel leest u op de website van Gallery Viewer: Link naar artikel